• LISI- fu'a2

Le Tala'aga o Ta'avale Tinei Mu

Talu mai le oʻo mai o taʻavale afi i le amataga o le seneturi talu ai, i le maeʻa ai o le faʻaauauina o le atinaʻe ma le faʻaleleia atili, ua vave ona avea ma malosiaga autu o galuega puipui afi, ma ua suia atoa foliga o tagata o loʻo tau faasaga i le afi.

Sa i ai taavale tineimu toso solofanua i le 500 tausaga talu ai

I le 1666, na sasao ai se afi i Lonetona, Egelani.E 4 aso na mu ai le afi ma faatamaia ai fale e 1,300 e aofia ai ma le falesa lauiloa a St. Paul.Na amata ona gauai atu tagata i le galuega o le puipuiga o afi a le aai.E le'i umi ae faia loa e Peretania le ta'avale fuimu pamu vai muamua a le lalolagi, ma fa'aaoga se fa'agaau e tape ai le afi.

 

I le suiga o pisinisi, o pamu ausa e faʻaaogaina mo le puipuiga o le afi

I le taimi o le British Industrial Revolution, na faʻaleleia e Watt le afi afi.E leʻi umi, ae faaaogā foʻi afi afi e tineia ai afi.O le afi afi e faʻaaogaina le afi na faʻaalia i Lonetona i le 1829. O lenei ituaiga o taavale o loʻo tosoina pea e solofanua.I le pito i tua o loʻo i ai se masini faʻafefe afi e faʻaaogaina e se afi afi masaga lua-siliva e 10-horsepower ma se faʻaoga vaivai.pamu vai.

I le 1835, na faatuina ai e Niu Ioka le uluai tineimu faapolofesa faapolofesa a le lalolagi, lea na faaigoa mulimuli ane o le "Fire Police" ma tuufaatasia i le faasologa o leoleo o le aai.O le taavale fuimu muamua i le Iunaite Setete na fausia i le 1841 e le alii Peretania o Pol R. Hogu, o le sa nofo i Niu Ioka.E mafai ona sasaa vai i luga o le taualuga o le Maota o Niu Ioka.E oo atu i le faaiʻuga o le senituri lona 19, ua lauiloa afi afi afi ausa i Sisifo.

O uluai afi afi sa le lelei e pei o taavale solofanua

I le amataga o le 20 senituri, faatasi ai ma le oʻo mai o taavale faʻaonaponei, e leʻi umi ae faʻaaogaina e afi afi afi afi i totonu e avea ma malosiaga faʻamalosi, ae o loʻo faʻaaogaina pea pamu vai e faʻaaogaina e pei o pamu vai afi.

I se faaaliga faataʻitaʻi i Versailles, i Falani, i le 1898, na faaalia ai e le kamupani Gambier i Lille, i Falani, le taʻavale muamua a le lalolagi e tau ai afi, e ui lava o se mea tuai ma lē lelei atoatoa.

I le 1901, o le taʻavale afi na gaosia e le Royal Caledi Company i Liverpool, Egelani, na faʻaaogaina e le Liverpool City Fire Brigade.Ia Aokuso o le tausaga lava lea, na auina atu ai le taavale fuimu mo le taimi muamua i se misiona.

I le 1930, na taʻua ai e tagata taʻavale fuimu "taʻavale moligao".I lena taimi, o le "taavale moligao afi" e leai se tane vai, na o ni nai paipa vai e eseese maualuga ma se apefai.O le mea e malie ai, o le au fuimu i lena taimi sa tutu uma i luga o le taʻavale i se laina o loʻo uuina le lima.

E oo atu i le vaitau o le 1920, na amata ona aliali mai taavale afi na alu atoa i luga o afi afi i totonu.I le taimi nei, o le fausaga o taʻavale fuimu sa faigofie, ma o le tele o latou na toe faʻaleleia i luga o le taʻavale o loʻo i ai nei.O le pamu vai ma isi tane vai na faʻapipiʻiina i luga o le loli.O le pito i fafo o le taʻavale sa tautau i apefaʻi afi, toʻi afi, moli e le paʻu, ma faʻamau afi.

Ina ua mavae le silia ma le 100 tausaga o atinae, o taavale fuimu i aso nei ua avea ma "aiga tele" e aofia ai le tele o vaega ma se tulaga ofoofogia o tekinolosi.

O le ta'avale fuimu tane vai o lo'o avea pea ma ta'avale fuimu e masani ona fa'aaogaina mo le tineimu.I le faaopoopo atu i le faʻapipiʻiina o pamu ma mea faigaluega, o loʻo faʻapipiʻiina foi le taʻavale i tane vai e teu ai vai, fana vai, fana vai, ma isi, e mafai ona feaveaʻi vai ma tagata fuimu i le nofoaga afi e tutoʻatasi ai le afi.E fetaui mo le tauina o afi lautele.

O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalama afi e tape ai afi faʻapitoa nai lo le vai o se suiga i auala faʻaumatia afi mo le faitau afe o tausaga.I le 1915, na fausia ai e le National Foam Company o le Iunaite Setete le paʻu paʻu faʻalua-lua muamua a le lalolagi e tineia afi e faia i le alumini sulfate ma le sodium bicarbonate.E leʻi umi ae faaaogā foʻi lenei mea fou e tineia ai afi i taʻavale fuimu.

E mafai ona vave faʻafefeteina se aofaʻiga tele o le faʻalauteleina o le ea foam 400-1000 taimi o le foam e faʻaesea ai le pito i luga o le mea mu mai le ea, aemaise lava mo le tauina o afi suauu e pei o le suauu ma ana oloa.

E mafai ona tineia vai mu ma mu, mu kasa mu, mu mea faigaluega ola, ma afi o mea masani.Mo afi lapopoa o paipa vailaʻau, o le aʻafiaga o le afi e sili ona taua, ma o se taʻavale afi tuʻu mo pisinisi petrochemical.

Faatasi ai ma le faʻaleleia atili o le tulaga o fale faʻaonaponei, ua faʻateleina fale maualuluga ma maualuluga ma maualuluga, ma ua sui foʻi le taʻavale fuimu, ma ua aliali mai le taʻavale fuimu apefaʻi.O le apefai e tele-tulaga i luga o le apefai afi afi e mafai ona tuʻu saʻo atu le au fuimu i le nofoaga afi i luga o le fale maualuga mo le faʻalavelave faʻafuaseʻi taimi, ma e mafai ona laveaʻiina tagata mafatia na puʻeina i le afi i le taimi, lea e faʻaleleia atili ai le gafatia o tau afi ma fesoasoani fa'alavelave.

I aso nei, ua sili atu ona faʻapitoa taʻavale afi.Mo se faʻataʻitaʻiga, o taʻavale afi afi carbon dioxide e masani ona faʻaaogaina e tau ai afi e pei o meafaigaluega taua, meafaifaaili saʻo, mea taua faʻale-aganuʻu ma tusi ma faʻamaumauga;malaevaalele lavea'i afi ta'avale e fa'amaoni i le lavea'iina ma le lavea'iina o afi fa'alavelave va'alele.Tagata faigaluega i luga o le vaa;fa'amumūina o ta'avale fuimu e tu'uina atu moli mo galuega fa'amumū ma galuega lavea'i i le po;ta'avale fuimu asu e sili ona talafeagai mo le fa'aogaina o afi i lalo o fale ma fale teu oloa, ma isi.

O taʻavale afi o le malosi autu lea i le faʻaaogaina o afi afi, ma o lona atinaʻe ma le alualu i luma tekinolosi e fesoʻotaʻi vavalalata ma le atinaʻeina o le tamaoaiga o le atunuʻu.


Taimi meli: Nov-24-2022